Leontien raakt misschien haar huis kwijt door plannen Defensie, onzekerheid houdt mogelijk jaar aan

Leontien raakt misschien haar huis kwijt door plannen Defensie, onzekerheid houdt mogelijk jaar aan

en munitiedepot in Dalfsen of Weerselo, F35’s die opstijgen vanaf Twente Airport en oefeningen met explosieven op de Sallandse Heuvelrug: de uitbreidingsplannen van Defensie kunnen Overijssel op veel plekken raken. En dat levert onrust op blijkt tijdens een informatieavond in Zwolle, bijvoorbeeld bij Leontien Scheij Kamphuis. Ze vond haar huis terug op een kaartje waaruit blijkt dat de woning mogelijk ruimte moet maken voor het leger. En ze is niet de enige.

“Mijn huis staat op 420 meter van het ingeplande munitiedepot, en volgens jullie veiligheidszones moet m’n huis dan wijken. Wanneer weet ik waar ik aan toe ben?” De avond in Zwolle wordt ineens even heel concreet als Richard van der Wal zich meldt bij de microfoon. Zijn zorgen zijn groot. De plannen van Defensie raken Overijssel. Het gaat bijvoorbeeld over de vrees voor geluidsoverlast en nadelige gevolgen voor de natuur. Maar in Weerselo en Dalfsen zetten de plannen levens op z’n kop: kunnen we blijven wonen waar we wonen?

Defensie gaat uitbreiden

Eerst terug naar het begin. Defensie heeft ruimte nodig, vanwege de toenemende dreiging voor de veiligheid in Europa. En dus zoekt de krijgsmacht naar uitbreidingslocaties. Bijvoorbeeld Twente Airport als uitwijkmogelijkheid voor F35’s en als basis voor onbemande drones. De Sallandse Heuvelrug is in beeld als nieuwe plek om te oefenen met explosieven. En Dalfsen en Weerselo staan op de kaart al twee van de in totaal acht mogelijke locaties voor een groot munitiedepot. Om bewoners en geïnteresseerden extra bij te praten en te luisteren naar de zorgen, organiseert Defensie deze avond in Zwolle.

Gehoord via buurman

“Via onze buurman Richard, die het weer hoorde van een buurjongen”, legt Leontien Scheij Kamphuis uit hoe ze de plannen vernam. “Dit gaat over jullie, zeiden ze. Ongelooflijk dat Defensie ons niet zelf informeerde.” Samen met haar man Mark woont ze binnen 400 meter afstand van de mogelijke locatie van een munitiedepot in Weerselo. Vanwege de veiligheid gelden afstandsnormen tot woningen: binnen de 400 meter (zone A, zo staat op de kaart) kan wonen sowieso niet, en binnen een ruimere straal van 700 meter (zone B) eigenlijk ook niet.

En dus zijn ze vanavond in Zwolle, samen met zo’n 200 anderen. Generaal Menno Kersbergen verklaart de noodzaak van uitbreiden, gedeputeerde Erwin Hoogland stelt dat “veiligheid zijn prijs heeft” en dat “elke provincie z’n bijdrage moet leveren”. En, zo benadrukken de Defensie-mensen: nog niks ligt vast, we zijn hier vooral om naar u te luisteren.